donderdag 10 mei 2012

Wandeling naar Fondry des Chiens

Die dag als we de wandeling wilden beginnen regende het pijpestelen.  Maar optimist als we zijn, dachten we na regen komt zonneschijn, zoals het spreekwoord zegt.  We zijn er dan toch maar aan begonnen.   Het was niet zo'n lange wandeling ,maar wel met mooie locaties.  We  passeerden het natuurreservaat "Les Abannets".

"Gulden Sleutelbloem"


"Les Abannets"
Nismes gelegen tussen de kalkheuvels van de Abannets en de Mousty. Deze heuvels zijn doorspekt met paleokuilen zoals de Fondry des Chiens die we van nabij zullen bekijken. Ze zijn uniek in België

De rotsformaties van "Fondry des Chiens" volgen elkaar nu op, en de wandeling wordt steeds moeizamer. Deze kloof is een echt meesterwerk van moeder natuur, uniek in ons land. Door de miljoenen jaren aanhoudende watererosie is in het harde kalkgesteente een enorme kuil uitgesleten die op sommige plaatsen tot 20 meter diep is.


"Fondry des Chiens"

Gigantische rotsblokken met onwaarschijnlijk zachte rondingen zorgen voor een betoverende aanblik. Deze natuurlijke kuilen worden dolines genoemd; ze komen in België uitsluitend in de Viroinstreek voor. Naast de "Fondry" ligt een prachtig kalkgrasland waar in de lente vooral de duizenden blauwe bloemhoofdjes van de zeldzame kogelbloem opvallen.

Kogelbloem

Het ganse gebied is integraal beschermd en werd geklasseerd als natuurmonument.
Het gevaarlijkste deel van de wandeling was het pad naar "La roche Trouée". Door het slechte weer was het klimmen over de rotsen, bijzonder gevaarlijk.

"La Roche Trouée"
Een groot gat gaapt in deze rotsformatie die logischerwijze “Roche Trouée” wordt genoemd. Het water heeft ook in het onderliggende kalkgesteente talloze gaten en ruimten uitgesleten waarvan onze verre voorouders dankbaar gebruik maakten. Hier werden talloze archeologische vondsten gedaan. De grotten vervullen momenteel een belangrijke functie als overwinteringplaats voor vleermuizen
.
1 opmerking:

  1. Prachtig, zo een mooie uitleg erbij ook nog
    Grtjs, Emma

    BeantwoordenVerwijderen